Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ (1944-1972)

.


Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (1944-1972)
Στιγμιότυπα από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο


  • Εορτασμός της Ημέρας Πολεμικής Αρετής Ελλήνων, της Ημέρας του Εφέδρου Πολεμιστή και της 22ης επετείου της μάχης Γράμμου- Βίτσι (Αύγουστος 1949) παρουσία του Αντιβασιλέα Γεώργιου Ζωιτάκη στην Αθήνα
Περίληψη  
Εορτασμός της τριπλής εορτής της Ημέρας Πολεμικής Αρετής Ελλήνων, της Ημέρας του Εφέδρου Πολεμιστή και της 22ης επετείου της μάχης του Γράμμου- Βίτσι (Αύγουστος 1949) με έπαρση της ελληνικής σημαίας στο βράχο της Ακρόπολης. Ακολουθεί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, στην οποία παρίστανται ο Αντιβασιλέας Γεώργιος Ζωιτάκης και άλλοι επίσημοι. Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατατίθεται στεφάνι από τον Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη. 


  • Βρετανοί στρατιώτες στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς (Οκτώβριος 1944)
Περίληψη
Ομάδα στρατιωτών της βρετανικής αποστολής ανεβαίνει συντεταγμένη στον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη λίγο μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς (Οκτώβριος 1944). Πλήθος κόσμου υποδέχεται τα συμμαχικά στρατεύματα πανηγυρίζοντας για την απελευθέρωση σε μεγάλη διαδήλωση γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Διακρίνονται πλακάτ του ΕΑΜ, καθώς και σημαίες της Ελλάδας, των συμμαχικών κρατών και άλλες με σφυροδρέπανα.


  • Έπαρση ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη για την τριπλή εορτή της Ημέρας της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων, της Ημέρας Εφέδρων Πολεμιστών και της 23ης επετείου της μάχης Γράμμου-Βίτσι
Περίληψη
Έπαρση της ελληνικής σημαίας από Εφέδρους Πολεμιστές στην Ακρόπολη για την τριπλή εορτή της Ημέρας της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων, της Ημέρας Εφέδρων Πολεμιστών και της 23ης επετείου της μάχης Γράμμου-Βίτσι.


  • Εορτασμός επετείου της απελευθέρωσης των Αθηνών από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Περίληψη
Εορτασμός της επετείου της απελευθέρωσης των Αθηνών από τις δυνάμεις κατοχής, στην Ακρόπολη, με έπαρση της ελληνικής σημαίας από τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Ρίτσο.



  • Επιστροφή της εξόριστης κυβέρνησης στην Ελλάδα: Έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη
Περίληψη
Μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υψώνει στο βράχο της Ακρόπολης την ελληνική σημαία παρουσία του Βρετανού Αντιστράτηγου Ρόναλντ Μ. Σκόμπι, Ελλήνων και ξένων στρατιωτικών.


  • Τελετή έναρξης της αποστολής σχολικών βιβλίων προς επαρχιακές πόλεις με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού στην Ακρόπολη
Περίληψη
Τελετή έναρξης της αποστολής σχολικών βιβλίων (δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης) προς επαρχιακές πόλεις, στο χώρο προ του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο της οποίας ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός διανέμει συμβολικά σχολικά βιβλία σε μαθητές και μαθήτριες σχολείων των Αθηνών.



  • Επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Σπύρου Άγκνιου στην Ακρόπολη
Περίληψη
Επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Σπύρου Άγκνιου στην Ακρόπολη. Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Σπύρος Άγκνιου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και από άλλους επισήμους, ανεβαίνει στο λόφο της Ακρόπολης, όπου παρατηρεί τα διάφορα μνημεία. Ο Σπ. Άγκνιου, στο μουσείο της Ακρόπολης, παρατηρεί τα εκθέματα.



  • Φθορές στα αρχαιολογικά μνημεία της Ακρόπολης της Αθήνας.
Περίληψη
Περιήγηση στα αρχαιολογικά μνημεία της Ακρόπολης της Αθήνας, τα οποία έχουν υποστεί φθορές εξαιτίας της παρόδου του χρόνου, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των εκατομμυρίων επισκεπτών του ιερού βράχου και της επίδρασης του τεχνητού νυχτερινού φωτισμού.

  
  • 1η Συνάντηση των Αθηνών.
Περίληψη
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ και η Διάδοχος Ειρήνη προσέρχονται στην Ακρόπολη των Αθηνών προκειμένου να παραστούν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 1ης Συνάντησης των Αθηνών, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου.


Δείτε περισσότερα στο:  http://www.avarchive.gr/
Christos Chrissopoulos's Facebook profile BLOG BLOG
Creative Commons License