ΜΙΑ "ΑΛΛΗ" ΑΚΡΟΠΟΛΗ

.

ΜΙΑ "ΑΛΛΗ" ΑΚΡΟΠΟΛΗ


Τα μνημεία δεν είναι μόνο μουσειακοί χώροι "προστατευμένοι" από τη καθημερινή ζωή, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ευεργετικούς πόλους δραστηριότητας εντός του αστικού χώρου, καθώς και πεδία ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αρκεί να τα δούμε με "άλλα μάτια".



  • ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Με στόχο να λειτουργήσει πιλοτικά ποδηλατόδρομος γύρω από την Ακρόπολη πριν το καλοκαίρι, οι υπηρεσίες του δήμου Αθήνας βρίσκονται ήδη στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών. Η πρόταση για τη δημιουργία δύο ποδηλατοδρόμων και δημοτικού συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα ήρθε από την παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» του Γιώργου Αμυρά.
http://www.gocar.gr/go-green/act-green/4701,Podhlatodromos_gyrw_apo_thn_Akropolh.html


  • ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
H Ακρόπολη εκτός από σπουδαίο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, είναι και ένα σημαντικό μνημείο της φύσης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Αττικής.
http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=6009


Εθεωρείτο εξαφανισμένο είδος από την ελληνική και την παγκόσμια χλωρίδα για περισσότερο από έναν αιώνα. Κι όμως, η Micromeria acropolitana, το ενδημικό φυτό της Ακρόπολης που ζει μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, ανακαλύφθηκε ξανά στον Ιερό Βράχο.
http://environmentalarchaeology.wordpress.com/2009/08/20/micromeria-acropolitana/


  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ "PARTHENONFRIEZE"
Στο parthenonfrieze.gr έχετε τη δυνατότητα να δείτε τη ζωφόρο του Παρθενώνα στο σύνολό της. Η παρουσίαση γίνεται μέσα από μια εφαρμογή που αναπαριστά το ανάπτυγμα της Ζωφόρου (βόρειο, νότιο, ανατολικό και δυτικό τμήμα) με λεπτομέρειες, και εμφανίζει αναλυτική περιγραφή, επιστημονικά τεκμηριωμένη, για κάθε λίθο της ξεχωριστά.
http://www.parthenonfrieze.gr/


  • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Η στενή σχέση των έργων της Ακρόπολης με την έρευνα, που έχει καθιερωθεί από την έναρξή τους το 1975, συνεχίζεται συστηματικά, καθώς επιβάλλεται από τη μεγάλη έκταση των επεμβάσεων και τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν κατά την εφαρμογή τους. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην εξασφάλιση προηγμένης τεχνολογίας, τόσο κατά την εκπόνηση των ερευνών, όσο και κατά την εκτέλεση των έργων, ιδιαίτερα όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία των εργοταξίων, την επιλογή των υλικών, καθώς και τον έλεγχο των υπό εκτέλεση εφαρμογών. 
http://www.ysma.gr/

  • NEA
Όταν η "άλλη" ματιά αγνοείται:
"Παλαιές αντιλήψεις στο Νέο Μουσείο",
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/2/2010
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_27/02/2011_433851

  • MEDIEVAL SAI PROJECT
    On the other hand, the argumentation on the basis of esthetic criteria is ideologically dangerous, since beauty is rather a subjective issue, while the whole matter of the classical esthetics, with a utopian (thus non-existing) purified space to promote the absolute beauty of the white marble skeletons of the Greek temples is a thorny topic that has been discussed, since the aphorisms of the dada period, recently too by various novelists of the last generation of Greek literature: Christos Chrysopoulos, Takis Theodoropoulos, Vassilis Gouroyannis (as presented in a fine critic by M. Theodosopoulou titled “Under the heavy shadow of the Parthenon”
    Christos Chrissopoulos's Facebook profile BLOG BLOG
    Creative Commons License