ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

.
.
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


Η παρουσία των αρχαίων μνημείων στην καθημερινότητά μας θα μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να περιγραφεί με μεγάλη σαφήνεια ως μια πραγματωμένη ουτοπία ή δυστοπία (ανάλογα με την περίσταση). Πρόκειται για αυτό το βιωματικό πλαίσιο (εν προκειμένω στην Αθήνα) που αποδέχεται, αναπαριστά, αντιμάχεται τα μνημεία ως σκηνές στις οποίες εκτυλίσσονται επεισόδια ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.


ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΑΠΟΔΗΜΙΕΣ

10/11/2011
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Geza Alfoldy ήρθε στην Ελλάδα για να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ειρωνεία της... τύχης: λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση τον βρήκε ο θάνατος, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς! Η σύζυγός του επικοινωνώντας με την πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου για να πληροφορηθεί το θλιβερό άγγελμα, διευκρίνισε ότι ο Geza Alfoldy έσβησε στο περιβάλλον που λάτρεψε και υπηρέτησε επιστημονικά ολόκληρη τη ζωή του. Αν είχε να επιλέξει τον τόπο θανάτου του, αυτόν πιθανότατα θα διάλεγε.
[http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=324722]

4/3/2010
Το θάνατο βρήκε άγνωστος το μεσημέρι της Τετάρτης (3/3), όταν έπεσε από το Βράχο της Ακρόπολης. Ο άνδρας, το οποίου τα στοιχεία δεν είναι γνωστά, έπεσε από την πλευρά της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κοντά στο Ηρώδειο Θέατρο. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική προκειμένου να ανασύρει το πτώμα, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να εξακριβώσει την αιτία της πτώσης, δηλαδή αν πρόκειται για αυτοκτονία, ή τραγικό δυστύχημα.Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί τέτοιο περιστατικό, αφού το Νοέμβριο του 2009 ένας 30χρονος είχε δώσει τέλος στη ζωή του ακριβώς από το ίδιο σημείο.
[http://suicideelp-klimaka.blogspot.com/2010/03/blog-post_05.html]


10/11/2009
Νεαρός άνδρας ηλικίας περίπου 25 έως 30 ετών έπεσε στις 10.10 το πρωί της Τρίτης, από το βράχο της Ακρόπολης και σκοτώθηκε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο νεαρός πήρε φόρα και πήδηξε από το βράχο. Γι' αυτό ως πιθανότερη αιτία εξετάζεται από την αστυνομία η αυτοκτονία, ενώ τα στοιχεία του θύματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. 
[http://www.athina984.gr/node/74160]


8/2/2009
Τέλος στη ζωή του με τον πλέον τραγικό τρόπο έβαλε ο 55χρονος κοσμηματοπώλης, Παναγιώτης Καπιτσίνος, ο οποίος πριν λίγα εικοσιτετράωρα είχε πέσει θύμα ληστείας στο κατάστημα του, στην οδό Γούναρη, στη Γλυφάδα.Ο άτυχος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών, στις 2:30 χθες το μεσημέρι ανέβηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και βούτηξε στο κενό. Φύλακες του αρχαιολογικού χώρου που τον είδαν να πέφτει ειδοποίησαν αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ήταν όμως πολύ αργά, καθώς ο κοσμηματοπώλης βρήκε ακαριαίο θάνατο.Ο αυτόχειρας, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, έπεσε θύμα ληστείας, όταν δύο κουκουλοφόροι, τον ακινητοποίησαν την ώρα που έβγαινε από το κατάστημά του και με την απειλή όπλων, τον εξανάγκασαν να τους οδηγήσει στο μαγαζί και να ανοίξει τα δύο χρηματοκιβώτια.
[http://tinyurl.com/34sqz6o]


ΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

Ο ήρωας - φάντασμα
O Κωνσταντίνος Κουκίδης είναι ένα πρόσωπο του οποίου η ιστορική ύπαρξη αμφισβητείται. Μία από τις εκδοχές του ανεπιβεβαίωτου θρύλου είναι πως ήταν δεκαεπτάχρονος Έλληνας Εύζωνας που είχε καθήκοντα σκοπιάς την 27η Απριλίου 1941 στην Ακρόπολη των Αθηνών, στην αρχή της κατοχής της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κατά μια άλλη εκδοχή ήταν μέλος της Ε.Ο.Ν., που εκτελούσε χρέη φρουρού στην Ακρόπολη. Τα στρατεύματα των Ναζί τον διέταξαν να παραδοθεί, παραδίδοντας την ελληνική σημαία και να αναρτήσει τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα. Αντίθετα, ο Κουκίδης μένοντας πιστός στο πόστο του υπέστειλε την ελληνική σημαία, τυλίχτηκε μέσα σε αυτή και πήδηξε από την Ακρόπολη προς το θάνατό του. Μια αναμνηστική πλάκα υπάρχει σήμερα στον χώρο της Ακρόπολης, σε ανάμνηση της πράξης του. Σε τηλεοπτική εκπομπή της 26/4/2000 στην ΕΤ1, ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε πως δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία για τον Κουκίδη. Στην ίδια εκπομπή, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) διαβεβαίωσε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για ύπαρξη στρατιώτη Κουκίδη, παρ' όλο που το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει καταγράψει όλους τους φαντάρους και αξιωματικούς της περιόδου.
[Βικιπαίδεια:  http://tinyurl.com/2u2qtrp].


Βρέθηκαν, λοιπόν, κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου πάνω στην Ακρόπολη, δίπλα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι υπουργοί Μιχάλης Σταθόπουλος και Κώστας Γείτονας ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο Προκόπης Παυλόπουλος ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αντιστασιακοί διαφόρων αποχρώσεων, καθώς και οι πραγματικοί ήρωες της περιόδου, ο Μανόλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας. Από κοντά και ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ρώσο ομόλογό του Ιβάνοφ που ανέβηκαν για άλλο λόγο, αλλά άκουσαν κι αυτοί την ομιλία του Δημάρχου. "Τιμάμε τον Κουκίδη", δηλώνει με στόμφο ο κ. Αβραμόπουλος, "παρά το ότι η ιστορική έρευνα δεν απέδωσε επιστημονική απόδειξη για την ύπαρξή του και για την πράξη του αυτή". Για να εξηγήσει το ακατανόητο, ο κ. Αβραμόπουλος επιχειρηματολογεί: "Ο θρύλος, όμως, ήταν και παραμένει υπαρκτός, και δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν υπήρξε ο εύζωνας Κουκίδης. Το ερώτημα είναι αν εμείς οι σημερινοί Έλληνες θέλουμε να υπάρξει".  Μισή ώρα αργότερα, στους πρόποδες της Ακρόπολης, ο Δήμαρχος και οι πολιτικοί εκπρόσωποι αποκάλυπταν τιμητική πλάκα στη μνήμη του Κουκίδη.
...
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:
Η άλλη άποψη εδώ:

Christos Chrissopoulos's Facebook profile BLOG BLOG
Creative Commons License